Direktorica Instituta dobila posebno priznanje za svoj rad i doprinos IZ u BiH na manifestaciji “Dan Esma sultanije”
Direktorica Instituta dobila posebno priznanje za svoj rad i doprinos IZ u BiH na manifestaciji “Dan Esma sultanije”

Asocijacija žena“ MIZ Jajce Esma sultanija“ u suradnji sa MIZ Jajce i muftijstvom travničkim organizovali su jednodnevnu manifestaciju „Dan Esme sultanije“ koja se održala u Jajcu 27.8.2017.

Ovo je prvi projekat ove vrste u Bosni Hercegovini namijenjen ženi i porodici, a glavni je cilj promovisanje porodičnih vrijednosti te afirmisanje rada i uloge žena unutar Islamske zajednice.

U prepunoj sali Doma kulture Jajce održan je svečani poguram na kojem su dodijeljene nagrada i priznanja istaknutim aktivisticama iz Jajca. Priznanje je dobila Dževahira Šehović, predsjednica Udruženja građana oboljelih od karcinoma Nada-Jajce, Emina Muresel najveća žena vakifa u Jajcu poslije Esme sultanije, te Rešida Kovačević koja 17 godina dobrovoljno uljepšava Jajce grad.

Priznanja su dobile još i istaknute žene, mualime s područja muftijstva travničkog, a one su: Ulfeta Šečunović (Gornji Vakuf), Suvada Šehić (Bugojno), Emina Palić (Travnik), Fatima Hajrić (Novi Travnik), Đenana Topoljak Ahmić (Vitez), Četiba Dogan (Donji Vakuf), Ensara Srebrenica (Busovača) i Sabina Hajrić Duranović (Jajce).

Posebno prizanje za svoj rad i doprinos u radu IZ BiH dobila je Dževada Šuško.

U svom uvodnom izlaganju predsjednica Asocijacije žena MIZ Jajce Esma sultanija, Mirela Duranović-Humić, osvrnula na sami početak djelovanja i rada riječima: “Danas smo se okupili da kroz legendu i ime Esme sultanije damo podršku i unaprijedimo djelovanje sultanije našeg doba. Naš uvaženi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein-ef.Kavazović prepoznao je potrebu žena koje djeluju u aktivu, udruženjima i asocijacijama, a te žene bitno mijenjaju i omogućuju djelovanje i rad IZ BiH. Danas smo podijelili nagrade, uživali u učenju časnog Kur’ana te predavanju i druženju.”

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Jajce Zehrudin-ef. Hadžić naglasivši da je “Islamska zajednica prije nekoliko godina otpočela proces integracije ženskog aktivizma i dala prostor našim ženama muslimankama i onima koje to nisu da učestvuju u radu, hizmetu i zajednici. Muftijstvo travničko i MIZ Jajce otišli smo korak naprijed i dali smo da sudjeluju u radu naših institucija. Mi želimo da priznamo rad žena i shodno s tim da ih nagradimo, a zato javnost treba da zna.”

Travnički muftija Ahmed ef. Adilović je istakao vrijednost i značaj žene u društvu: “Uložilo se dosta truda da bi se organizovala ova manifestacija koje će biti prepoznata kao nešto vrijedno. Mi se često okupljamo da bi obilježili neke tužne događaje koje bude negativne emocije, a danas to nije slučaj jer budimo samo radosne emocije. Osim toga danas smo veseli što ćemo dati priznanje onim ženama koje su vrijedne i čestite, rekao je Adilović.”

Nakon svečanosti upriličena je promocija zbornika “Muslimanska porodica-prava i dužnosti”, dok je u džamiji Esme sultanije  održana promocija žena hafiza te predavanje “Žena muslimanka kao dio zajednice”.