Kategorija

Projekti

Sastanak sa predstavnicima Instituta Yunus Emre
Sastanak sa predstavnicima Instituta Yunus Emre
Sastanak sa predstavnicima Instituta Yunus Emre
Posjete, Tekući projekti

Sastanak sa predstavnicima Instituta Yunus Emre

11. april 2018. – Sarajevo. Dr. Dževada Šuško odžala je radni sastanak sa koordinatorom za nastavu Instituta Yunus Emre, gospodinom Yunusom Cunediogluom i njegovim saradnicima. Na sastanku se govorilo o produbljivanju međusobne saradnje između dva Instituta s posebnim akcentom na zajednički projekt publiciranja Zbornika radova Poruke Ahdname. U okviru manifestacije “Dani Ahdname” 2017. godine uprličen je okrugli sto u Kiseljaku pod nazivom Poruke ahdname, multireligijska Bosna i savremeni kontekst. Referati prezentirani na ovom skupu bit će objavljeni u Zborniku radova Poruke Ahdname. Publiciranje knjige očekuje se početkom maja 2018. godine kada će, povodom jubilarnih 555. “Dana Ahdname”, biti i promovirana. Izdavači knjge su Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i Institut Yunus Emre, a urednica je dr. Dževada Šuško.

Članci/recenzije

Naučni rad: Argumenti hanefijskog mezheba na određena sporna pitanja iz obredoslovlja i vjerske prakse muslimana u Bosni i Hercegovini

Argumenti hanefijskog mezheba na određena sporna pitanja iz obredoslovlja i vjerske prakse muslimana u Bosni i Hercegovini

Enes Ljevaković, Elvir Duranović i Sumeja Ljevaković-Subašić

Cilj ovoga rada jest da se prezentiraju argumenti hanefijskog mezheba, potkrijepljeni Kur’anom i Sunnetom, na određena pitanja iz oblasti obredoslovlja (ibadata) i druge vjerske tradicije muslimana u Bosni i Hercegovini koja se praksom ili riječima, direktno ili indirektno, pokušava dovesti u pitanje. Rad se fokusira na određene propise namaza (uglavnom iz kategorije sunneta i menduba) kao što su: način podizanja ruku prilikom izgovaranja početnog tekbira, vezanje ruku na kijamu, učenje muktedije tokom stajanja u namazu (kijam), izgovaranje riječi “amin” tiho (u sebi) nakon učenja El-Fatihe, izgovaranje tekbira i odlazak na ruku’ bez podizanja ruku, spuštanje na sedždu, ustajanje nakon prvog i trećeg rekata bez sjedenja, način sjedenja (ku’ud) na tešehhudu te podizanje kažiprsta na tešehhudu.

Cijeli rad objavljen u knjizi “Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: izazovi novih tumačenja islama” pročitajte u nastavku.

PREUZMITE DOKUMENT (format: PDF, veličina: 1011KB)

Nova knjiga u izdanju Instituta: Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: Izazovi novih tumačenja islama
Nova knjiga u izdanju Instituta: Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: Izazovi novih tumačenja islama
Publikacije

Nova knjiga u izdanju Instituta: Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: Izazovi novih tumačenja islama

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka objavio je novu knjigu pod naslovom Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: Izazovi novih tumačenja islama. Knjiga sadrži većinu referata prezentiranih na naučnoj konferenciji “Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: Izazvi i odgovori” koja je održana u Sarajevu 21.12.2017. u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, Uprave za obrazovanje i nauku i Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Cjelokupnim projektom organiziranja konferencije i objavljivanja knjige koordinirala je direktorica Instituta dr. Dževada Šuško. Urednici knjige su dr. Elvir Duranović i mr. Sumeja Ljevaković-Subašić. Recenzenti su dr. Fuad Sedić i dr. Zuhdija Adilović. DTP je uradio mr. Abdulhamit Bolat. Nesebičnom podrškom objavljivanje knjige podržala je Turska agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA), čijem se direktoru Ömeru Faruku Alimciju srdačno zahvaljujemo.

Opširnije…