Direktorica

dr. Dževada Šuško, naučna saradnica i direktorica Instituta

Dževada Šuško je direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (www.iitb.ba) od septembra 2013. sa ciljem da izgradi naučnoistraživačku ustanovu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u prepoznatljivu i referentnu ustanovu u domovini, regiji i šire. Ona je prva žena koja je postavljena na rukovodeću poziciju jedne institucije u IZ BiH.

Dzevada

Dževada Šuško je i docentica za međunarodne odnose. Predaje predmete vezane za historiju, politiku i društvo Evrope, posebice Balkana. Odrasla je u Njemačkoj gdje je stekla najveći dio svog obrazovanja.

Diplomirala i magistrirala je na Univerzitetima Heidelberg i Hamburg sa magistarskom tezom „Geschichte und Ethnizität der Bosniaken“, a doktorirala je na odsjeku za međunarodne odnose na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Studirala je i u Italiji (Universita per Stranieri, Firenze), Kanadi (Carleton University, Ottawa) i Palestini (Birzeit, Ramallah).

Pored maternjeg bosanskog jezika, tečno govori njemački i engleski, a vlada i francuskim, italijanskim i španskim jezikom.

U toku svojih studija historije, političkih nauka i etnologije, fokusirala se na jugoistočnu Evropu, posebno Bosnu i Hercegovinu, autohtone evropske muslimane, naročito Bošnjake, odnos religije prema državi kao i položaj žene u društvu. Autorica je knjige „Prilozi za istraživanje sociokulturnog položaja žene u BiH“ iz 2011. Uređivala je nekoliko knjiga (Hasan Kafi Pruščak, Milivoj Mirza Malić i Fevzijev Bulbulistan na Univerzitetu Sorbonne i dr.).

Autorica je niz akademskih radova, od kojih su neki objavljeni u publikacijama ili akademskim časopisima, a drugi prezentovani na domaćim i inostranim konferencijama. Redovno drži predavanja o kulturno-historijskom naslijeđu Bošnjaka, te o razumijevanju, tumačenju i praksi islama kod Bošnjaka u protekla pet stoljeća. Njezin rad „Percepcija Bošnjaka na Zapadu“ je preveden na turski jezik.

Istraživanja objavljuje u domaćim i inostranim akademskim časopisima, kao što su Südosteuropa, The Hungarian Historical Review, Novi Muallim, Epiphany, Glasnik, Godišnjak BZK Preporod i dr. Trenutno radi na publikaciji doktorske disertacije u SAD pri Internacionalnom institutu za islamsku misao pod naslovom „Muslims and Loyalty: Reaction of the Bosniaks to the Austro-Hungarian Empire (1878-1914)“ (Muslimani i lojalnost: Reakcija Bošnjaka na Austro-ugarsku imperiju). Član je redakcije dvojezičnog časopisa za interdisciplinarne studije Context.

Dževada Šuško je također uključena u rad nevladinih organizacija, kao što je Centar za napredne studije u Sarajevu (www.cns.ba), a u Centru za edukaciju i istraživanje Nahla (www.nahla.ba) je članica skupštine. Posvećena je i međureligijskom dijalogu, te je angažirana u projekte Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i kao predavač na raznim međureligijskim seminarima, na primjer na Donau Univerzitetu Krems (www.donau-uni.ac.at/religion/interreligioeser-dialog).

Dževada Šuško je udata i majka troje djece.

 

Kontakt:

Tel. +387-33-570 310
susko@iitb.ba