Kategorija

Aktivnosti

Aktivnosti

Obilježavanje Bajrama između tradicije i modernosti

Bajrami su za muslimane oduvijek predstavljali posebne trenutke duhovne radosti, intimne i porodične sreće i veselja. U bajramskim danima muslimani iskazuju radost zbog pripadanja islamu i njegovim  uzvišenim načelima. Bajrami su svojevrsna ovozemaljska nagrada za muslimana, jer praktičnim svjedočenjem vjere u Jednog Boga srce i duša vjernika  se uzdižu iznad prizemnih i prolaznih materijalnih aspekata stvarnosti. Kušajući nagradu bajramske radosti vjerniku se nagovještava  ona  nepresušna i nepregledna ahiretska radost koja je u islamskim izvorima opisana prizorima rajskih plodova, rijeka i vrtova.  S obzirom da su svjesni veličine plodova svoje ibadetske žrtve muslimani se Bajramu na prvom mjestu raduju svojim unutrašnjim, srčanim, osvjedočenjem, , pa tek onda,  i kao odraz te nadčulne radosti, na red dolaze tjelesni užitci bajrama i Allahovi ukrasi koje je On za robove svoje stvorio.

Opširnije…

Studijska posjeta Instituta iz Austrije
Studijska posjeta Instituta iz Austrije
Posjete

Studijska posjeta Instituta iz Austrije

26.3.2018. – Delegacija Instituta za islamsku religiju (Institut Islamische Religion) koja je u sklopu Pedagoškog fakulteta u Beču (Kirchliche Pädagogische Hochschule Wien/Krems) posjetila je Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka. Ovu studijsku posjetu  sastavljenu od profesora i studenata primila je direktorica dr. Dževada Šuško koja im je održala predavanje o Islamu i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Posjete

Profesor sa Univerziteta Katar dr. Hamed Al Marwani u posjeti Institutu

13.3.2018. – Profesor sa Univerziteta Katar dr. Hamid Al-Marwani je boravio u posjeti Institutu. Dr. Hamed je profesor da’ve i islamske kulture na Fakultetu islamskih studija Univerziteta Katar a u Bosni i Hercegovini boravi kao gostujući profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Posjetu Institutu dr. Hamed je iskoristio da prikupi informacije koje će mu pomoći u pisanju dva istraživanja o Bosni i Hercegovini na arapskom jeziku.